logo_elektromys.eu

/ Redukce pro Atmel ICE |

/ Motivace |

Následující řádky jsou přináší malý tip jak ušetřit za Atmel-ICE ( o němž jste už jistě četli v tutoriálu debuggerech). Aktuálně (k 22.11.2018) se nejlevnější Atmel-ICE dá pořídit za 1370kč (s DPH) na Farnellu. Je to doslova "očesaná" verze neboť postrádá nejen "káblíky" ale i kryt. Na druhou stranu, Atmel (dnes už Microchip) si plastové krabičky a káblíku cení přibližně na 1100kč, takže mnozí z vás jistě ocení možnost si je nekoupit. Krabičku na rozdíl od připojovacího kabelu až tak moc nepotřebujeme. Bude tedy zajímavé zjistit zda je možné si s rozumnými náklady káblík opatřit. A jak jistě čekáte, možné to je, protože jinak bych o tom asi nepsal :)

/ Vhodný materiál |

Bohužel jsou signály z ICE vyvedeny konektorem s roztečí kontaktů 1.27mm (tedy poloviční než je většina vás zvyklá). Musíme tedy trochu zapátrat a najít odpovídající "protikus".
Na TME můžeme najít například tyto:

Na Farnellu potom tyto:

/ Výroba redukce |

Existuje několik možností jak si programovací kabel vyrobit. Fotonávod s jedním postupem jste si mohli přečíst v již zmiňovaném tutoriálu o debuggerech pro AVR. Krom něj ale můžete zvolit několik dalších variant.

A. Seženete plochý kabel s roztečí 0.635 (1.27mm/2) a koupíte si samořezný konektor ze seznamu výše. Osobně jsem kabel vyhrabal ze starého skladu PC a nemám tušení kde ho pořídit. Samořezný konektor zařízněte na jeden konec kabelu. Druhý konec rozdělte na jednotlivé žíly a osaďte dle vaší libosti koncovkami nebo klasickým 2x6 ISP (2.54mm) konektorem. Je už zcela na vás jakým způsobem nejčastěji programátor připojujete. Pokud máte obavy že plochý kabel neseženete, můžete si z Farnellu koupit plochý kabel (0.635mm) i s osazeným konektorem (viz poslední položka seznamu).

Přímé připojování plochým kabelem

B. Obstarejte si plochý káblík s 1.27mm konektorem jedním ze dvou předchozích postupů a jeho konce připájejte na "drážkovaný" kus měděného laminátu. Na drážky pak připájejte káblíky s koncovkami které preferujete. Měděný laminát slouží jako redukce mezi jemným plochým kabelem a robustnějšími káblíky (nakoupenými třeba z číny). Není od věci pak například izolační páskou upevnit plochý kabel ke kuprextitu aby se spoj nenamáhal.
Redukce s pomocí kusu měděného laminátu / bastl desky. Tento konkrétní kus je pro Atmel SAM, má tedy jen 5 vodičů (JTAG potřebuje 7 a ISP 6)

C. Vyrobte si DPS tuto DPS redukci z 2x10pin 1.27mm na 2x10pin 2.54mm. Potom můžete připojovat cílový čip opět buď všude dostupnými "porojovacími" káblíky nebo klasickým plochým kabelem s roztečí 2.54mm.
Redukce na standardní 2x10pin (2.54mm) AVR JTAG konektor

D. Vyrobte si jinou redukci z 2x10pin 1.27mm přímo na jednotlivé propojovací kabely.
Redukce s pomocí DPS. Jedním koncem ji zasunete do ICE a na druhém konci máte programovací káblíky

E. Ti kdo mají některou "dražší" variantu Atmel-ICE, která obsahuje i malý propojovací kabel (2x10 1.27mm do 2x3 2.54mm), mohou si vyrobit DPS redukci z 2x10 1.27mm na propojovací kabely. Návrh je k dispozici zde.
Redukce pro majitele "káblíku" dodávaného s ICE

Přirozeně jsem nevyčerpal všechny možnosti jak redukci vyrobit, vaší další představivosti se meze nekladou. Dávejte jen pozor že redukce C a D (tedy varianty na které není potřeba shánět plochý kabel), nemají zámek. Je tedy možné je zasunout do ICE opačně. Což by nemělo mít nějak fatální následky. Zkoušel jsem je zapojit obráceně a ICE ani Atmel neutrpěli žádné škody. Pokud máte strach, že by se vám to mohlo stát, přilepte si vteřinovým lepidlem malý kousek plastu - zámek - na konektor. Já si vystačil s grafickým symbolem na DPS. Pokud si vyrábíte libovolnou redukci, která končí propojovacími kabely. Doporučuji zvolit vhodné barvy (VCC resp. VTG červenou a podobně). Redukce jsou nakreslené pro rozhraní JTAG, není ale problém používat je i pro SPI (+ debugWIRE) nebo UPDI.

ICE má dva konektory, jeden pro AVR (to je náš) a jeden pro SAM. Všimněte si že jeho pin č.1 je na desce ICE označen malou bílou jedničkou. Orientaci konektoru na ICE a funkce jednotlivých pinů shrnuje datasheet v tabulkách 3-1 až 3-7. Číslování pinů v tabulce hledejte ve sloupci s názvem "Atmel-ICE AVR port pins". Zvláště pokud vyrábíte redukci pomocí plochého kabelu, budete si muset pořadí jednotlivých žil vyčíst ze zmíněné tabulky. Vyrábíte-li redukci podle návrhu v Eaglu, můžete využít popisek.

Na závěr bych vás rád upozornil na jednu maličkost. JTAG má pin VTG (jako Target Voltage) a ten neumí napájet vaši cílovou aplikaci. Slouží výhradně ke snímání napětí, které zajišťuje že se ICE bude bavit s cílovým čipem vhodnými napěťovými úrovněmi (jinak řečeno že nevnutí čipu běžícímu na 1.8V napětí 5V...). Je tedy potřeba použít nějaký napájecí zdroj. To může zaskočit hlavně uživatele USABSPu z nichž většina je schopná aplikaci pinem VCC napájet

Home
| V1.0 23.11.2018 /
| By Michal Dudka (m.dudka@seznam.cz) /